2014-11-10

FST tar allvarligt på kritiken i Sveriges Radio

FST:s julmiddag är en tradition sedan föreningen startades 1918. Vi är mycket ledsna för den diskussion som uppstått kring att middagen skulle uppfattas som muta. Det är naturligtvis inget vi önskat utsätta vare sig de inbjudna gästerna eller våra medlemmar för.

Julmiddagen är en mötesplats för personer som verkar inom eller på annat sätt är kopplade till det svenska musiklivet. FST menar att det svenska musiklivets utveckling och framåtskridande ges bättre möjligheter om inblandade parter träffas i verkliga livet.  Det finns också väldigt få sådana mötesplatser just inom konstmusikområdet.

– Julmiddagen handlar om att skapa kontaktytor i det svenska musiklivet på ett övergripande strukturellt plan och avsikten är naturligtvis inte att påverka enskilda bidragsbeslut. Ordvalet i Kaliberintervjun som sändes igår söndag var tyvärr både felaktigt och olyckligt, säger Martin Q Larsson, ordförande i FST.

Vi välkomnar nu en djupare diskussion kring julmiddagen så att varken inbjudna gäster eller våra medlemmar ska känna sig obekväma. Vi har tagit juridisk hjälp för att reda ut regelverket och vi kommer att gå igenom förberedelserna inför årets julmiddag för att se till att den anpassas i den mån det behövs.