2015-06-16
Prisutdelning Lise-Lotte Norelius och Annica Sandh
Prisutdelning Lise-Lotte Norelius och Annica Sandh
Fotograf: Patrik Bonnet

FST utdelar Rosenbergpriset, Interpretpriset och priset Musikens Möjliggörare

Tonsättaren Lise-Lotte Norelius, ensemblen Gageego! och Vadstena-Akademiens konstnärlige ledare Nils Spangenberg mottog i går kväll följande priser för sina insatser inom det svenska konstmusiklivet. Priserna delades ut vid Föreningen Svenska Tonsättares vårkonferens Min inspiration i Stockholm.

Rosenbergpriset om 75 000 kronor gick till Lise-Lotte Norelius. Tonsättaren, slagverkaren och liveelektronikmusikern Lise-Lotte Norelius är verksam inom EAM, live-elektronik, kammarmusik och ljudkonst. Hon är ofta inblandad i nya samarbetsprojekt med musiker, dansare och konstnärer. Bland annat är hon medlem i Syntjuntan och i Ludd.  Rosenbergpriset delas ut till en tonsättare med betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig.

Interpretpriset på 50 000 kronor gick till Göteborgsbaserade ensemblen Gageego! Gageego! firar i år 20-årsjubileum och har ett stort antal uruppföranden på meritlistan och i och med detta också ett unikt perspektiv på två decenniers nutida konstmusikliv. Slagverkaren Per Sjögren mottog priset för Gageego!. Interpretpriset delas ut till musiker, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig inom nutida konstmusik.

Priset Musikens Möjliggörare gick till Nils Spangenberg, konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien. Nils Spangenberg har genom Vadstena-Akademien beställt ett stort antal nya operor av svenska tonsättare och har initierat ett flertal seminarier kring operakonstens utveckling. Priset delas ut till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor. Priset instiftades 2010.

Presskontakt: Martin Q Larsson, ordförande FST, martinq@fst.se / 070-173 85 69.

Länkar till pristagarna:

Lise-Lotte Norelius: www.lise-lottenorelius.se

Gageego! http://gageego.se

Vadstena-Akademien och Nils Spangenberg: www.vadstena-akademien.org