2016-01-28
Klas Nevrin, tecknad av Jenny Soep - https://www.instagram.com/jennysoep/
Musikmingel, inspiration och priser på FST's Vinterkonferens
Inspiration, improviserade mingel och prisutdelningar på FST's Vinterkonferens 2016 på temat IMPROVISATION-KOMPOSITION-IMPROVISATION

En gnistrande vinterdag i januari samlades tonsättare, musiker och andra personer ur svenskt musikliv för en heldag på temat IMPROVISATION-KOMPOSITION-IMPROVISATION. FST's fullmatade konferensprogram varvade musik med föredrag, och inspirerade deltagarna till samtal och diskussioner under följande middag och improviserade mingel.

Astronomen Marie Rådbo vidgade vyerna ut i rymden och gav oss, apropå improvisation, frågeställningen hur jorden sett ut om månen aldrig skapats. Hade det funnits liv på jorden då?

 


Marie Rådbo.
Foto: Anna Hedelius.

 

Klas Nevrin berättade om sin forskning inom improvisation, och tog upp spänningsfältet mellan att "spela" och att "leka". Vad händer när vi byter ut "spelregler" till "lekmetoder"? Efter sitt anförande spelade han tillsammans med Sten Sandell en "ad hoc-improvisation" - helt oförberett och första gången de två spelade tillsammans någonsin.


Klas Nevrin och Sten Sandell.
Foto: Anna Hedelius.

 

Dror Feiler pratade med röst och saxofon om fjärilseffekten. Och Daniel M Karlsson om programmen i sitt universum.


Daniel M Karlsson tecknad av Jenny Soep - instagram.com/jennysoep

 

Senare under kvällen delades FTS's årliga priser ut.

Jan Sandström tilldelades Rosenbergspriset för "sägenomspunna operor, decennier av pedagoggärning och världens mest spelade svenska konstmusikverk"

 

Årets Interpretpris tilldelades violinisten Karin Hellqvist för "att med en utpräglat personlig stråke dra med den svenska konstmusiken ut över världen".

 

Priset "Musikens möjligggörare" utgör ett beställningsverk till summan av 50000 kr av en tonsättare som pristagare själv väljer. Priset tillföll i år Martin Lindman, ordförande i Kalvfestivalen, för "att med öppenhet, känslighet och konstruktiv uthållighet ha varit avgörande för att föra in en större mänsklig och human känsla i musikkulturen". 

Musiken under middagen framfördes av Parkour, Fredrik Gran och Sten Sandell.

Sten Sandell tecknad av Jenny Soep - instagram.com/jennysoep