2015-10-29
L-G Bodin 80
Lars-Gunnar Bodin 80 - hyllas på årets SOS
Under musikfestivalen Sound of Stockholm i november hyllas Sveriges ballaste 80-åring, elektronmusik­pionjären Lars-Gunnar Bodin, med två dagars symposium som arrangeras av Kungl. Musikhögskolan (KMH) 5-6 november, och då Lars-Gunnar Bodin själv medverkar. Dessutom två konserter med Lars-Gunnar Bodins musik.

I över ett halvt sekel har Lars-Gunnar Bodin varit aktiv som konstnär, lärare, ordförande för Fylkingen, chef för EMS, medlem i Kungl. Musikaliska Akademien och en ambassadör för svensk elektroakustisk musik i hela världen. Med sitt skarpa sinne har han observerat, reflekterat och teoretiserat över musik, kultur och konst i allmänhet. 

Firas i dagarna två

Med anledning av att Lars-Gunnar fyller åttio år i år uppmärksammas hans enastående gärning för svensk musik med ett symposium och en porträttkonsert. Under den första dagen kommer inbjudna gäster att ge perspektiv på hans långa gärning. Dagen avslutas med en porträttkonsert som bland annat inkluderar uruppförandet av ett beställningsverk från SR för saxofon och elektronik, en bearbetad version av Clouds för elektroakustisk musik och video samt en ny text-ljud komposition framförd av Lars-Gunnar själv. Medverkar gör också en av världens främsta saxofonister, Jörgen Pettersson. Konserten spelas in av Sveriges Radio och sänds i P2 Live. 

Senare under kvällen framför Kungl. Musikhögskolans ensemble Royal Live Electronics dessutom en dekonstruktion av Mare Atlantica i en åttakanalsversion i Foajé 3. 

Den andra dagen fortsätter symposiet med ytterligare en talare samt en konversation/intervju med Lars-Gunnar. Dagen avslutas därefter med en öppen diskussion.

Symposiet genomförs av Kungl. Musikhögskolan (KMH) med generöst stöd från Kungl. Musikaliska Akademien och Föreningen Svenska Tonsättare, FST. Porträttkonserten ges i samarbete mellan KMH, Sveriges Radio, Studio 53, Elektronmusikstudion, EMS, och Sound of Stockholm.

 

LGB_80: Ett symposium om och med Lars-Gunnar Bodin
5-6 november 2015
Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg, Stockholm


Presskontakt: 

Information om symposiet:

Prof. William Brunson, KMH 
08-16 18 12, bill.brunson@kmh.se

Henrik Frisk, KMH 
tel. 073 336 8340, henrik.frisk@kmh.se

Se även programmet i bifogad pdf samt 
www.kmh.se/lars-gunnar-bodin-80-symposium 
http://soundofstockholm.se/sv/lars-gunnar-bodin-80-symposium

Allmän information om festivalen Sound of Stockholm:
www.soundofstockholm.se 
press@soundofstockholm.se