2014-11-11
Prix Italia 2014

Klockrent vinnare i kategorin Radio – Composed Work

Vid den internationella radiotävlingen Prix Italia tilldelades det svenska verket Klockrent – En Mycket Stor Konsert första pris i klassen Radio Composed Work. Klockrent är komponerat för 200 kyrkklockor i 92 kyrkor på Gotland, av Karin Rehnqvist, Owe Ronström och Claes Holmgren, och uruppfördes 8 juni 2013.

Avsikten med projektet var att få alla gotländska kyrkklockor att verka som ett enda musikinstrument, med all sannolikhet det största musikinstrument världen någonsin hört, att få dem att spela samman i En Mycket Stor Konsert, som kan höras ”live” på ön och som direktsänds via radio över Sverige och Europa och via bredband över hela världen.

– När alla dessa klockor tar ton skall de visa världen att också små och marginaliserade platser har en stor röst, beskriver projektet på websidan Klockrent.

Verket är i tre satser, om sammanlagt 11 minuter. Karin Rehnqvist har skrivit sats 1 och sats 3, Claes Holmgren sats 2. Klockornas ringande sändes via frivilligas mobiltelefoner till en server på Sveriges Radio Gotland i Visby och mixades där till en stereofil. Idén till konserten stod Eva Sjöstrand och Ove Ronström för, och utvecklingsingenjören Björn Carlsson på Sveriges Radio Gotland utformade genomförandet.

Konserten får priset med motiveringen:

Ett otroligt projekt som placerar klassisk radio mitt i ett nationellt experiment av samtida musik, och förstärker dess image och ökar populariteten för största möjliga publik. Vi uppskattar högt de valda instrumenten, eftersom klockor uppväcker traditioner, minnen och känslor som delats genom historien. Verket speglar både samhället och den enskilda människan genom storslagna ljud och en poetisk huvudsats framförd med ett enskilt klockspel.

I Prix Italia, som genomförs för 66:e året, utses de bästa radio- och tv-inslagen från hela världen i en mängd olika kategorier. Speciella jury-grupper utser de bästa bidragen. Tävlingen Prix Italia har deltagare från över 90 Public Service- och privata bolag från fem kontinenter.