2014-05-15
Classical:NEXT

FST lyfter svensk musik av världsklass i Wien

Föreningen Svenska Tonsättare närvarar på Europas viktigaste mässa för det konstmusikaliska området – Classical:NEXT i Wien. FST lägger ett särskilt fokus på internationell lansering av svenska tonsättare, och har ingått i den jury bestående av tonsättare, kritiker och experter på nutida musik som valt ut Sveriges showcase.

I det svenska showcaset presenterades cello-, trombon-, och blockflöjttrion Das Orchester, flöjtkvartetten 40f och liveelektronik/violinduon There are no more four seasons. Kristallkvartetten har tagits ut av den officiella festivaljuryn att delta i mässan tillsammans med övriga internationella akter. De tonsättare som representeras i showcaset är Mirjam Tally, Anna Eriksson, Anders Hultqvist & Mattias Petersson.

– Att presentera nyskriven musik med levande musiker och närvarande tonsättare är ett sätt att marknadsföra inte bara dem själva, utan även de andra upphovspersonerna inom det konstmusikaliska området. Ett slags ”Så låter den svenska musiken av idag”, säger Martin Q Larsson.Vår målsättning är att mässdeltagarna skall förstå värdet i att engagera svenska upphovspersoner och musiker, och i detta sammanhang är det personliga mötet med dem av avgörande betydelse..

Showcaset genomförs i samarbete med Musikcentrum Riks, som de senaste åren arbetat med en rad internationella promotionprojekt, och Export Music Sweden som svarar för monter och promotionarbete med svensk musik på mässan. Förutom FST deltar också Musikalliansen i projektet. Showcaset äger rum torsdagen den 15 maj på Musikverein i Wien, och sker med stöd av Statens Musikverk och STIMs promotionnämnd.