2014-05-23
Illustration: Adam Herlitz

Vilken är valets viktigaste fråga?

Valet till Riksdag, Landsting, Kommuner
Den utan konkurrens viktigaste frågan i höstens val till riksdag, landsting och kommuner är konstens och kulturens plats i samhället. Tyvärr är detta en fråga som politiker ur alla partier driver helhjärtat på ett idémässigt plan, men i princip inte alls på ett praktiskt. I alla visioner om framtidens samhälle skrivs Kulturen in som ett bärande element, men det är mycket sällsynt att så mycket som en krona anslås till detta i partiernas budgetar.

– Den tuffaste fighten har vi inom partiet, sa nyligen politikerpanelen på Svensk Scenkonsts branschdagar i Umeå. Envar som läst Almedalens seminarieprogramm vet att det finns många frågor att engagera sig i, och i de åtta riksdagspartierna prioriteras oftast de andra frågorna före frågorna om hur kultur, konst och musik kan åstadkomma ett bättre samhälle för dess medborgare.

På riksplanet är också de politiska möjligheterna förhållandevis begränsade. Det är möjligt att göra strategiskt viktiga förändringar av genomgripande karaktär för svenskt musikliv på lång sikt – till exempel Samverksansmodellen eller Statens Musikverk – men det är i allmänhet en svårframkomlig och långsam väg att förändra samhället.

På lokalt och regionalt plan däremot, har såväl politiker som tjänstemän betydligt fler möjligheter att genomföra konkreta insatser för att bibringa regionen och/eller kommunerna konstnärlig musikalisk verksamhet med klingande resultat. Märk väl att

Därför är det av än högre vikt att kommunala och regionala politiker formulerar visioner om vad de vill att konstnärlig verksamhet skall åstadkomma på det lokala planet, samt hur de planerar att finansiera dessa satsningar. För det är trots allt först när det kommer pengar med i leken vi väljare kan avgöra huruvida det ligger någon verklig avsikt bakom de välformulerade målsättningarna i partiets kulturprogram.

Insatser av detta slag sker inte per automatik eller genom en gudomlig slump; de sker uteslutande genom att en eller flera eldsjälar – såväl politiker som väljare – engagerar sig djupt i frågorna, och genomdriver reformer, i hård konkurrens med andra brännande frågor enligt ovan.

Vilket till syvende och sidst återfaller på dig, kära läsare, att i den mån du är röstberättigad, välja ett politiskt parti, och med kraft och kräm söka påverka dem i önskvärd riktning. För ett kan du vara säker på: politikerna lyssnar på vad du har att säga. De gör inte alltid vad deras väljare ber dem om, men såvitt de har minsta överlevnadsintresse, är de oerhört måna om att bibehålla ditt förtroende för att de agerar i ditt intresse.

Därför:

  • Välj ett parti du tror kan representera dina intressen. Längre fram i denna tidning kan du återfinna vilka åsikter de olika partierna representerar i musikaliska frågor.
  • Leta upp de politiker i din region och/eller kommun som sitter i kulturnämnden.
  • Berätta för dem genom mail, telefon eller fysiska möten hur du vill att de ska agera i musikpolitiska och konkreta frågor. Bepansra dig gärna med goda argument för din sak.
  • Rösta och kryssa 14 september på politiker du hoppas skall representera dina intressen. Kryssandet för politikern högre upp i partiets interna hierarki, och ger politikern större möjligheter att – förhoppningsvis – driva dina frågor.

Glöm inte: En gång vart fjärde år är det du som bestämmer.

 

Martin Q Larsson

ordförande